Ζελένσκι στη Βουλή: Εμείς λέμε το δικό μας «Ελευθερία ή Θάνατος»

Στην Ουκρανία «λέμε το δικό μας “Ελευθερία ή Θάνατος” σήμερα, όπως έκαναν οι Έλληνες πριν δύο αιώνες», είπε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαριστώντας για την ελληνική αρωγή και ζητώντας περισσότερη στήριξη, επικαλούμενος τόσο τις ελληνικές κοινότητες σε Μαριούπολη και Οδησσό όσο και την ιδρυμένη στην Οδησσό Φιλική Εταιρεία.

«Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέπτομαι τη Μαριούπολη για ό,τι συμβαίνει από τα ρωσικά στρατεύματα, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη: Ουδέποτε ξανάγινε να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον κόσμο να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Δεν έχει μείνει κτίριο που να μην έχει βληθεί, οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα,» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα φανεί ότι θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ιστορίας εάν απολέσουμε την κουλτούρα που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο φωνάζουμε κι εμείς σήμερα», διατράνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η αναφορά στον Νίκο Δένδια

«Πέρα από τη Μαριούπολη, απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού. Ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας άκουσε με τα αυτιά του εκεί τους ήχους των ρωσικών όπλων», υπενθύμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Φιλική Εταιρία δημιουργήθηκε εδώ, κι αυτό έχει τεράστια σημασία. Μια Φιλική Εταιρεία θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα για άμεση βοήθεια, που την χρειάζονται η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η ανάγκη για στήριξη και βοήθεια είναι άμεση. αλλά με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδος θα μπορέσουμε να νικήσουμε», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή