Τέταρτη δόση τους άνω των 60 ετών, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετώ ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ακόμα ότι η τέταρτη δόση θα γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη και μόνο με εμβόλια mRNA.

Η πλατφόρμα, όπως ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση θα ανοίγει σταδιακά από την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους άνω των 80 ετών. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 70 με 79 ετών και την μεθεπόμενη για τους 60 έως 69 ετών.

Τέλος ο ενισχυτικός αυτός εμβολιασμός είναι προαιρετικός και δεν έχει σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Μάρια Θεοδωρίδου: «Έχουν περάσει λιγότερες από 20 μέρες από την τελευταία ενημέρωση. Σύντομος χρόνος με πολλά και σημαντικά γεγονότα. Θυμίζω τα θέματα που είχα αναφερθεί και αποτελούσαν τα θέματα που η Επιτροπή έριχνε το ενδιαφέρον της. Η πρώτη ενότητα αφορά εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου: μεταμόσχευση, νεφρική ανεπάρκεια, για τους οποίους εγκρίθηκε τέταρτη δόση που θα πρέπει να χορηγείται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση. Σε παιδιά και εφήβους 12 – 17 ετών που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου: υπέρβαρα, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, χορηγείται τρίτη ΄δόση μετά από έξι μήνες από την προηγούμενη.  Επειδή συνήθως ενδιαφέρονται και για τους εμβολιασμούς μικρότερων ηλικιών, οι μελέτες για κάτω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη χωρίς να έχουμε κάτι νεότερο.

Διεύρυνση μεσοδιαστήματος μεταξύ βασικού εμβολιασμού από τρεις εβδομάδες για το Pfizer και 4 για Moderna, το μεσοδιάστημα πάει στις 8 εβδομάδες. Το πιο σύντομο μεσοδιάστημα συστήνεται για άτομα με ΄μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή ή άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξ΄άνεται όταν το μεσοδιάστημα υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες και μειώνεται ο κ΄ινδυνος μυοκαρδίτιδας. Η αναμνηστική δόση συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Σας είχα μεταφέρει τον προβληματισμό για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο. Η εθνική επιτροπή παρακολούθησε τα βιογραφικά δεδομένα και σήμερα συζήτησε διεξοδικά για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης ή δεύτερης αναμνηστικής. Σας μεταφέρω το σκεπτικό: Η εφαρμογή του αναμνηστικού εμβολιασμού από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, αποδείχτηκε ασφαλής έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. ΄Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας Όμικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών παρατηρούμε διεθνώς μεγάλο αριθμό μολύνσεων.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας. Και σε άτομα 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού προτείνει τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης, τέσσερις μήνες μετά με mRNA εμβόλιο. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται δεύτερη. Ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Η πρωταρχική σημα΄σία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σταδιακά το άνοιγμα της πλατφόρμας, ανά 10ετία. Για τους 80 και άνω ανμοίγει την Πέμπτη 7 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα για τους 70 -79 και την επόμενη για τους 60 – 69».

Δείτε την ενημέρωση: