Power Pass: Έως τις 15 Ιουλίου η εξόφληση των ενισχύσεων για το ρεύμα

Έως και τις 15 Ιουλίουυπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών να εξοφλήσει τους δικαιούχους της αναδρομικής επιδότησης για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα της πλατφόρμας Power Pass, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε αυτό να καταστεί δυνατό στα μέσα του τρέχοντος μηνός. Άλλη μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι είναι να έχουν υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση.  Σύμφωνα με πλροφοφορίες, δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση θα έχουν όσοι πλήρωσαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 έως και Μάιο 2022 ρήτρα αναπροσαρμογής για τους λογαριασμούς τους μεγαλύτερη των 30 ευρώ και εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ καθαρά.

Πώς υπολογίζεται το εισόδημα για τους δικαιούχους 
Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε όλους όσους το 2021 είχαν καθαρό οικογενειακό εισόδημα – μετά την αφαίρεση των φόρων – έως 45.000 ευρώ. Ο χαρακτηρισμός «καθαρό εισόδημα» σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην εφορία το 2021 αφαιρούνται οι φόροι δηλαδή ο φόρος που αναλογεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Με τον τρόπο αυτό, δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στην φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό. Υπολογίζεται λοιπόν με βάση αυτό το δεδομένο ότι δεν θα λάβουν επιδότηση όσοι είχαν «καθαρό» οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ το 2021.

Ποιο είναι το κλειδί για την αποζημίωση 
Η αποζημίωση ξεκινά από 18 και φτάνει έως 600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος το διάστημα από 1/12 έως και 31/5. Στις 14 – 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές πρόκειται να γίνουν έως τις 15 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πως το «κλειδί» για το Power Pass είναι οι φορολογικές δηλώσεις. Και αυτό γιατί για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να είχε υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Πώς θα κάνετε την αίτηση
Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet. Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1. Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα. Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σας. Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος. Δεν θα χρειάζεται να εισάγετε τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργεια.

Τι ισχύει για το κοινό ρολόι 

Τι ισχύει όμως για τις περιπτώσεις με κοινό ρολόι, το αν μπορεί να κατασχεθεί από την Εφορία η ενίσχυση και τι για όσους μετακόμισαν την περίοδο για την οποία χορηγείται η ενίσχυση; Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.
Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.
Για όσους άλλαξαν κατοικία το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η επιδότηση, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία στην οποία διαμένουν ως πρώτη κατοικία.

ΠΗΓΗ: madata