ΠΟΥ για εμβόλια και «Όμικρον»: Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικά

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κατά την εβδομαδιαία επιδημιολογική του ενημέρωση, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η Όμικρον ενέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση του βαθμού στον οποίο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποφύγει την ανοσία που προέρχεται είτε από εμβόλια, είτε από νόσηση.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή παραμένει πολύ υψηλός», τονίστηκε στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον, με τη φράση του γενικού γραμματέα, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να είναι ενδεικτική του συναγερμού: «Kαμία παραλλαγή του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον», δήλωσε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εκτιμά ότι το στέλεχος αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες.

Κρούσματα της «Όμικρον» έχουν εντοπιστεί σε 77 χώρες «όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» εξήγησε ο Γκεμπρεγέσους.