Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή λύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το είδος της άδειας που παίρνουν οι γονείς με τέκνα που νοσούν από κορωνοϊό. Η τροπολογία προβλέπει για τον ιδιωτικό τομέα, για τους εργαζόμενους αυτούς είτε να παρέχουν την εργασία τους μέσω τηλεργασίας είτε να αιτούνται ειδική άδεια 5 ημερών, το σχήμα της ειδικής άδειας αποτελείται από 4 ημέρες της ειδικής άδειας ενώ τη πέμπτη ημέρα ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας. Οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).Το ειδικό πλαίσιο έχει ισχύ έως και τις 15 Απριλίου του 2022.
Έτσι με την άδεια οι γονείς μπορούν να λείψουν δικαιολογημένα από την εργασία τους. Την άδεια αυτή θα μπορούν να λαμβάνουν εργαζόμενοι με παιδιά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης & σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η χρήση της ειδικής άδειας μπορεί να γίνει μόνο από τον ένα γονέα κατά τη διάρκεια της νόσησης του τέκνου ενώ οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας της αυτής.
Διαφορετική άδεια για Δημόσιο
Διαφορετική φόρμουλα ισχύει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο καθώς και σε αυτή τη περίπτωση ναι μεν οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν για τις 5 ημέρες ή όσο χρειαστεί να εργάζονται με τηλεργασία ή με μειωμένο ωράριο ή είτε να λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοϊό COVID-19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια. Ενώ η τροπολογία περιλαμβάνει ειδική διαδικασία χορήγησης της εν λόγω άδειας για τις κατηγορίες υπαλλήλων (εκπαιδευτικούς, προσωπικό των υπουργείων Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των καταστημάτων κράτησης).
Τι προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους σε αναστολή
Ειπλέον σε άλλη τροπολογία, σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, προβλέπεται ότι στους εργαζομένους σε φορείς του δημοσίου τομέα, στους οποίους έχει επιβληθεί αναστολή άσκησης καθηκόντων και μέχρι την άρση αυτής, δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιοσδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής, η άσκηση ή/και η χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή καθώς και η χορήγηση πάσης φύσεως αδειών.