Μετάλλαξη Όμικρον: 33 επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Σε 33 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτηόπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Ο ίδιος -μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη- ανέφερε ότι υπάρχουν 98 ύποπτα κρούσματα και προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των περιστατικών της «Όμικρον». «Σκοπός είναι να μειώσουμε τη διασπορά» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης τα περιστατικά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια τρεις ημέρες. Τόνισε ότι έχουν νοσηλευθεί δύο άτομα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.

37.000 ενεργά κρούσματα

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα είναι 37.000 με πτώση της μέσης ηλικίας στα 33 έτη, καθώς κατεγράφη αύξηση περιστατικών σε νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.Όπως εξήγησε, το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας: εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών.

«Να δούμε τους δικούς μας αλλά παράλληλα να προσέχουμε»

Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνας Γκάγκα. «Είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε», είπε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις όπως τόνισε, ενώ κάνοντας μία αναφορά στη μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι η μάσκα τύπου ΚΝ95 εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και γι’ αυτό θεωρείται πιο ασφαλής.