Έναν τουλάχιστον κωδικό σε κάθε μία από τις 50 κατηγορίες προϊόντων του «καλαθιού», ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας, θα είναι δηλαδή το προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία του με βάση την τιμολόγηση που κάνει κάθε αλυσίδα σουπερ μάρκετ, θα πρέπει να περιλαμβάνει το «καλάθι». Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και που πιθανότατα θα ενταχθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια που συζητούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος του υπουργείου είναι η πρωτοβουλία για το «καλάθι» να τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Νοεμβρίου 2022.
Η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Για τη μη υποβολή του καταλόγου με τα προϊόντα ή για ελλιπή υποβολή από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση. Με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται να καθορισθεί και η συχνότητα ανανέωσης του «καλαθιού». Υπενθυμίζεται ότι αν και αρχικά είχε αποφασισθεί να παραμένει σταθερή η σύνθεσή του, τελικά αναμένεται ότι θα ανανεώνεται κάθε 7 ή 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η λίστα με τις κατηγορίες που θα περιέχει το «καλάθι» θα καθορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όχι από τις επιχειρήσεις.
Η νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπει ειδική σήμανση για τα προϊόντα του καλαθιού. Ωστόσο, αυτά θα αναρτώνται σε ξεχωριστή ενότητα στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν και το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να καταπολεμήσει αποφασιστικά την ακρίβεια και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, όπως ίσως θα γινόταν με μία μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, επισημαίνουν ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό στις τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ προς όφελος του καταναλωτή. Εκτιμούν, πάντως, ότι αρκετοί από τους κωδικούς που θα επιλέξει η κάθε αλυσίδα θα πρόκειται για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς αυτά συνήθως έχουν τη χαμηλότερη τιμή σε κάθε κατηγορία.
Κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ δεν θα υπάρχει πλαφόν στην ποσότητα των προϊόντων που θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.
«Υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά για τις τιμές και για κρούσματα αισχροκέρδειας», είπε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναφέροντας ακόμη πως «θα αυξηθεί το προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών, με μετακινήσεις και μετατάξεις».
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως από τους ελέγχους που γίνονται «προκύπτει αισχροκέρδεια στο 6%-8% των περιπτώσεων ελέγχου στην αγορά».
Πηγή: Moneyreview.gr