«Έπεσαν» οι υπογραφές για οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα με τη νέα Περιφερειακή Οδό στην Αλεξανδρούπολη

Σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ για το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό υπεγράφη την Τετάρτη, σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, του γ.γ. Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Παρουσιάστηκαν και οι βασικοί άξονες του Σχεδίου Ανάπτυξης (Business Plan) του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.).

Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών του ΟΛΑ Α.Ε., συνολικού ύψους 18,2 εκατ. ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΚΑΛ, Παναγιώτης Ψαλτάκος.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε το έργο με την εκπόνηση των σχετικών μελετών, με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

Η υλοποίησή του θα συμβάλλει στην εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό και τη συνεπακόλουθη κυκλοφορική αποσυμφόρηση της πόλης, καθώς μέχρι σήμερα το αστικό οδικό δίκτυο επιφορτίζεται το σύνολο της κίνησης του λιμένος.

Το Business Plan του λιμένα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων για την προμήθεια εξοπλισμού για φορτοεκφορτώσεις, σιτηρά και καλλιέργειες αλλά και επενδύσεις για τη συνολική αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής, προκειμένου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να μπορεί να προσελκύσει ναυτιλιακή κίνηση που τώρα διέρχεται από τον Βόσπορο και να ανταγωνιστεί γειτονικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, προβλέπεται να εξεταστεί η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων στο ανατολικό μέρος προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η υπογραφή σηματοδοτεί μια ακόμη έμπρακτη δήλωση και απόδειξη της δέσμευσής μας στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, στο οποίο η νεότερη γενιά θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται, να ζει και να ευημερεί, με ακόμα καλύτερους όρους. Θέλω να ευχαριστήσω το Ταμείο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, σε συνεργασία με την διοίκηση του Οργανισμού, μέσω της οποίας ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του λιμένος Αλεξανδρούπολης και αναδεικνύεται ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός του ρόλος, ως διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σημείωσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την ιδιότητά του ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων σχεδιάζει και υλοποιεί την επόμενη ημέρα για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Με μια σειρά από επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Ανάπτυξης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να αναβαθμιστεί ουσιαστικά προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στον νέο στρατηγικό του ρόλο. Στόχος είναι να αναδειχθεί σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό εμπόριο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Master Plan και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) τα οποία θα αποτελέσουν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη του ΟΛΑ και στα οποία θα ενσωματωθούν τα έργα που παρουσιάζουμε σήμερα. Το Ταμείο, με τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει στην αξιοποίηση και διαχείριση λιμενικών υποδομών, θα συνεχίσει να συνδράμει καταλυτικά στο σχέδιο της Πολιτείας, ώστε τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά λιμάνια να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα».

Με τη σειρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αλεξανδρούπολη και ολόκληρο τον Έβρο. Με τη συμβολή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία έχει αναλάβει να ωριμάσει δύο πολύ σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του λιμένα, συνολικού προϋπολογισμού 18,2 εκατ. ευρώ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετασχηματίζεται δυναμικά. Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό θα αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συνεχίζουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια να υλοποιούμε σύνθετα έργα στρατηγικής σημασίας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».