Δύο σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, στη βάση της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας», υπεγράφησαν χθες στην Αθήνα από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Η πρώτη αφορά την ενεργειακή συνεργασία στον τομέα της προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου και η δεύτερη τη διερεύνηση του ενδεχομένου κατασκευής ενός νέου αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς.

«Ευρωπαϊκός στόχος»

Οι συμφωνίες αυτές «σφραγίζουν την ενεργειακή συνεργασία μας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ακόμη βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής αυτονομίας. Η σημασία τους, συνεπώς, υπερβαίνει τα διμερή σύνορα και πιστεύω ότι καθίσταται ένα πολιτικό γεγονός το οποίο αφορά το σύνολο της Ευρώπης και θεμελιώνει ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Στο εξής, ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις του Τσίρεν στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ αντίστοιχα βουλγαρικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. Ετσι και οι δύο χώρες έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές, δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα δύο κομβικά λιμάνια: την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, αλλά και μέσω αυτών δύο θάλασσες, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ένα σχέδιο που αναβιώνει ως αγωγός Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, προσφέροντας στη Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, μαζί φυσικά και με ασφαλέστερο, με ταχύτερο και με φθηνότερο τρόπο μεταφοράς καυσίμων. Οχι μόνο γιατί υποκαθιστά τα δεξαμενόπλοια, τα οποία πρέπει να διέρχονται τα Στενά του Βοσπόρου, αλλά και γιατί έτσι θα προστίθεται σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν ή κατασκευάζονται – και μιλάω για τον IGB, για το FSRU της Αλεξανδρούπολης, για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της νέας Σάντας με τη Μαρίστα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γείτονος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ολα αυτά υπερβαίνουν τις διαστάσεις μιας διασυνοριακής συμφωνίας. Ελλάδα και Βουλγαρία αποδείχθηκαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή αλλάζει τον χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις δύο χώρες».

Τον κ. Ράντεφ υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου γευμάτισαν. Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ενδυμα Ψυχής», που έχουν επιμεληθεί οι καλλιτέχνες Βαγγέλης Κύρης από την Ελλάδα και Ανατόλι Γεωργίεφ από τη Βουλγαρία.

πηγη: καθημερινη