Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε σε κάθε περιοχή

Το πόσοι θα είναι οι σταυροί που επιτρέπεται να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή.

Να σημειωθεί καταρχάς ότι στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+) και όχι τσεκ ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο. Προσοχή:Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι το στυλό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι είτε μπλε είτε μαύρου χρώματος.

Κατά το παρελθόν έχουν θεωρηθεί άκυρα ψηφοδέλτια που έχει βρεθεί αντί για σταυρό να έχουν π.χ. μια ημισέληνο (ενδεχομένως από Έλληνα πολίτη μουσουλμανικού θρησκεύματος), ή ο σταυρός να έχει επιπλέον κυκλωθεί ή να έχει χρησιμοποιηθεί στυλό κόκκινου, πράσινου ή άλλου χρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν μπερδευτούμε και βάλουμε περισσότερους σταυρούς απ’ όσους πρέπει, το ψηφοδέλτιο δε θεωρείται άκυρο. Απλώς δεν προσμετράται για κανέναν από τους υποψήφιους βουλευτές και πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Είναι δηλαδή σαν να μην έχουμε βάλει κανέναν σταυρό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των σταυρών που θα βάλουμε φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες του Ιουλίου 2019, θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί καθώς υπήρξε ανακατανομή των εδρών σε μια σειρά από περιοχές, μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στους νομούς που υπήρξε αύξηση του πληθυσμού θα εκλέγονται πλέον περισσότεροι βουλευτές και άρα θα μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερους σταυρούς και σε περιοχές που καταγράφηκε συρρίκνωση του πληθυσμού, μειώθηκαν οι έδρες οπότε θα μπορούσε να είναι και λιγότεροι οι σταυροί. Στην πράξη όμως ως προς τη σταυροδοσία δεν θα έχουμε αλλαγές, καθώς οι μεταβολές που υπήρξαν ήταν αμελητέες. Για παράδειγμα, στην Α’ Αθηνών οι έδρες μειώνονται από 14 σε 13, αλλά ο αριθμός των σταυρών παραμένει ίδιος, δηλαδή τέσσερις.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να θυμόμαστε ότι:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Οι περιφέρειες ανά αριθμό σταυρών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια έχουν ως εξής:

Μέχρι 4 σταυρούς

Α’ Αθήνας
Βόρειος Τομέας Αθήνας
Νότιος Τομέας Αθήνας
Α’ Θεσσαλονίκης

Μέχρι 3 σταυρούς

Δυτικός Τομέας Αθήνας
Β’ Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Αχαΐα
Β’ Θεσσαλονίκης
Λάρισα

Μέχρι 2 σταυρούς

Α’ Πειραιώς
Δυτική Αττική
Αιτωλοακαρνανία
Δωδεκάνησα
Έβρος
Εύβοια
Ηλεία
Ημαθία
Ηράκλειο
Ιωάννινα
Καβάλα
Καρδίτσα
Κοζάνη
Κορινθία
Κυκλάδες
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα
Πιερία
Σέρρες
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Χανιά

Έναν σταυρό

Αργολίδα
Αρκαδία
Άρτα
Βοιωτία
Γρεβενά
Δράμα
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Θεσπρωτία
Καστοριά
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κιλκίς
Λακωνία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φλώρινα
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χίος