Αναμνηστική δόση – Ποιος συνδυασμός εμβολίων προσφέρει περισσότερα αντισώματα

Η τρίτη δόση εμβολίου είναι ασφαλής και ανεβάζει σημαντικά τα επίπεδα προστασίας έναντι του κοροναϊού, δείχνει μεγάλη μελέτη στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια mRNA δείχνουν να υπερτερούν στον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Η μελέτη COV-BOOST, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Lancet, συνέκρινε επτά εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Novavaxm Valneva, Janssen, CureVac) ως αναμνηστική δόση σε σχεδόν 3.000 άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό είτε με Pfizer είτε με δύο δόσεις AstraZeneca.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ασφάλεια, τις παρενέργειες, την αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων, καθώς και τα Τ-κύτταρα που συμμετέχουν στην κυτταρική ανοσία.

Η τυχαιοποιημένη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, έδειξε ότι όλες οι αναμνηστικές δόσεις είναι ασφαλείς και ανεβάζουν τα επίπεδα ανοσίας έπειτα από τον αρχικό εμβολιασμό, με εξαίρεση την αναμνηστική δόση της Valneva, η οποία δεν έδειξε να ανεβάζει τα αντισώματα σε όσους είχαν εμβολιαστεί αρχικά με Pfizer.

Βασικά ευρήματα

  • Όσοι έλαβαν αναμνηστική δόση Pfizer έπειτα από δύο δόσεις AstraZeneca παρουσίασαν άνοδο στα επίπεδα αντισωμάτων κατά περίπου 25 φορές, έναν μήνα μετά την τρίτη δόση.
  • Σε όσους έλαβαν ξανά το Pfizer έπειτα από δύο δόσεις Pfizer, καταγράφηκε άνοδος κατά 8 φορές.
  • Η αναμνηστική δόση Moderna μετά τον αρχικό εμβολιασμό με Pfizer αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές (στην Ελλάδα και άλλες χώρες η ενισχυτική δόση Moderna περιέχει τη μισή ποσότητα mRNA).
  • Η αναμνηστική δόση Moderna έπειτα από δύο δόσεις AstraZeneca αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές.

Ο δρ Σολ Φάουστ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον, επικεφαλής της μελέτης, διευκρίνισε πάντως πως «τα δεδομένα περιγράφουν την ανοσιακή απόκριση στις 28 ημέρες [μετά την τρίτη δόση], όχι την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».