ΑΑΔΕ: Με ρυθμούς – ρεκόρ οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν φέτος οι επιστροφές φόρου σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει βάλει ως στόχο να πραγματοποιούνται πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανά εβδομάδα ή συμψηφισμοί των επιστροφών με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό κίνητρο για επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έτσι, από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος έως και σήμερα, 18.184 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό έλαβαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ μέσω δύο εβδομαδιαίων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση προχωράει στην ταχύτερη καταβολή των οφειλών ώστε  να  μηδενιστούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους επιστράφηκαν φόροι πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ συγκριτικά με την εικόνα των καθυστερήσεων που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια .

Αυτή η αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΑΑΔΕ έχει πλέον καλύτερη εικόνα για τα έσοδα και έξοδα των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, ενώ για κάθε νομικό πρόσωπο υπάρχει εκτενές ιστορικό ηλεκτρονικά και γενικότερα οι ελεγκτές διαθέτουν το προφίλ των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ οι ταχύτερες επιστροφές δεν σημαίνει ότι δεν θα διενεργούνται έλεγχοι. Όπως αναφέρουν σε περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, αυτό θα επιστρέφεται από τη φορολογική διοίκηση αφού προηγουμένως γίνει αξιολόγηση με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων τη μείωση από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, κυρίως ΦΠΑ τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ προβλέπει:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Πηγή: moneyreview.gr